witajcie ja uzywam tego produktu juz od 8 lat. nigdy nie smazylem na niczym innym i jakos nic mi nie zaszkodzilo, smaki sa dosc neutralne. moim zdaniem znacznie lepsze i zdrowsze niz jakikolwiek olej do smazenia!
[...] jak chudy, czy tłusty) węgle - TYLKO ziemniaki, ryż, kasza gryczna (ew. jaglana/jęczmienna), pełnoziarnisty razowy chleb NIC WIĘCEJ !!! tłuszcze - orzechy, migdały, awokado, oliwa z oliwek, ryby, żółtko jaja, olej kokosowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy Do smażenia używaj tylko i wyłącznie - masło klarowane / olej ryżowy / oliwa z oliwek
HUTNIK nie wiem jak u ciebie czytanie ze zrozumieniem ale FOCUS przyznał mi racje a nie tobie. Oliwa z oliwek jest dobra do sałatek i wszystkiego na zimno. do smażenia powinno uzywać sie innych tłuszczy. Inną niż extra virgin u mnie ciężko znależć.
[...] o-3, stąd pytam o urozmaicenie, bo na chwilę obecną nie jest to dobrze zbilansowana dieta. Smażyć proponuję na suchym teflonie, tłuszcz można spożytkować w inny, smaczniejszy sposób niż do smażenia, choćby dodając sobie trochę bitej śmietany domowej roboty, do tego omleta rano czy np boczku do jajecznicy gdybyś jednak chciał to urozmaicić. ;-)
Karnol -ja na masie jem kilka takich torebek ale to na marginesie -na oliwie mozna smazyc i nie ma przeciwwskazan tylko wtedy traci swoje wlasciwosci poprzez utlenienie , do smazenia bardziej nadaje sie oliwa z drugiego tloczenia -jablko na redukcji masz racje nie zbyt , ale lepiej owoc niz slodycze -do sera zoltego nie mam nic na redukcji sam [...]
[...] jak użyję ricotty/mascarpone/twaróg plus czekolada 90-80% plus np. wiórki pula jest bardzo mocna przekroczona, a jeść kasze/ryz/ziemniaki, mięso, warzywa jest jeszcze ok ale popijać to carbo do uzupełnienia też słabo. Chciałem zrobić pancakes z np. maki zrobionej z płatków owsianych plus jako plus tłuszcz do smażenia i pula znów się skończyła.
smażenie - oczywiscie palm ... ale ja wolę smak więc stosuję olej z pestek winogron (właśnie do smażenia jest dobry) a jajecznica to niestety ... innej niż na maśle nie przełknę
wiesiooo Po 1. O co chodzi z tym smalcem? Bardzo dobry do smażenia 2. Czemu ma serek zamieniac na twaróg z oliwą? (to w ogóle będzie zjadliwe?) 3. Za dużo jaj - jedyne do czego można sie przyczepic to chyba tłuszcz w nich, ale ty mówisz, zeby jadł żółtka? - nie rozumiem. Możesz sprecyzowac swoją wypowiedz? ;-)
No ale teraz, to kalorii masz za dużo... Moim zdaniem sporo nabiału, mało mięsa tłustego. Olej kokosowy moze być do smażenia, możesz też polewać np. ryż ;-) Mi smakuje. Biały ryż wymieniaj na ziemniaki, ryż basmatii, parabolied, jaśminowy, dziki, kasze różnego rodzaju.
rafinowany pewnie, do smazenia jak najbardziej ok. kokosowy ma jak dobrze pamietam okolo 50% mct w skladzie, jeszcze z tluszczy o podobnych wlasciwosciach do oleju MCT mamy Diacyloglicerydy czyli DAG Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2016-02-17 14:45:26
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
białko: jaja, mięsa, ryby, nabiał Węgle: kasze, ryże, makarony, ziemniaki Tłuszcze: Oleje (np. kokosowy, oliwa z oliwek), orzechy (oprócz ziemnych), smalec do smażenia sie nada tez posiłki okołotreningowe to te które jadasz ok. godziny przed treningiem i po treningu. One też są bardzo ważne
[...] z kurczaka - 32,2/0/1,9 100g kaszy gryczanej prażonej - 14/70/1,4 Trening (17:30-19:30) IV posiłek: ok 20 150g piersi z kurczaka - 32,2/0/1,9 100g kaszy gryczanej prażonej - 14/70/1,4 V posiłek: ok 22 Na razie bez 5 posiłku: 1900kcal Oliwy nie chce dorzucać bo to tylko do smażenia. Na ostatni posiłek dorzucę orzechy + twaróg, dojdą tł i biało
...poza częściowo uwodornionymi olejami służącymi np. do smażenia, które zawierają niewielkie ilości trans. Rzeczywiście. Dziękuję Ci za korektę. Teraz intryguje mnie jednak kolejna rzecz. Mianowicie, w procesie rafinacji oleju (a konkretnie odkwaszania) usuwane są z oleju wolne kwasy tłuszczowe i pozostają tylko tryglicerydy (pomijając [...]
mozesz zajrzec do działu kuchnia i zerknac na rózne przepisy, bo i tak kiedys ten smazony Ci sie znudzi pozdrawiam. PS: co do smażenia, używaj masło klarowane, smalec, pam, czy ew. rzepakowy, chyba ze masz teflon wystarczy posmarować troszeczkę patelnię żeby usmażyć Zmieniony przez - worek w dniu 2014-05-31 20:28:23
a ja tam używam oliwy do smażenia w bardzo małych ilościach, wręcz kilka kropli. Zresztą w odcinku "gotuj z Akopem" sam prowadzący używał oliwy, więc nie może to mieć jakiś mega skutków ubocznych. Chyba że się leje tego zbyt wiele.
Oleje w sprayu do smażenia, czyli tzw. cooking spray mają tyle samo kalorii co tradycyjny olej. Kwestia tego, że na patelnię psikamy (a przynajmniej takie są założenia) tak niewielkie ilości, że nie wyjdzie z tego praktycznie nic. Skład w linku przedstawionym poniżej: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Canola_Oil-opis38686.html [...]